Η συννοσηρότητα μεταξύ άγχους και της χρήσης κάνναβης είναι γνωστή αλλά και η φύση της σχέσης μεταξύ αυτών των καταστάσεων δεν είναι σαφής
Είναι γνωστό είναι ότι ενώ οι υποκειμενικές επιδράσεις της χρήσης συνήθως περιλαμβάνουν αισθήματα ευφορίας και χαλάρωσης, περιλαμβάνουν επίσης τα συναισθήματα του άγχους ή παράνοιας για ένα σημαντικό ποσοστό των χρηστών

Έτσι, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν χρήση κάνναβης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους ή / και το άγχος, ενώ παράλληλα ορισμένοι χρήστες αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν οξεία συμπτώματα άγχους, όταν κάνουν χρήση κάνναβης.
Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι το κάπνισμα κάνναβης μπορεί πραγματικά να μειώσει το άγχος
Λένε ότι τα ευρήματά τους προσδίδουν αξιοπιστία στους ισχυρισμούς ορισμένων χρηστών της κάνναβις που πιστεύουν ότι μειώνει τα επίπεδα άγχους τους.
Η νέα έρευνα έχει αποκαλύψει ότι το κάπνισμα κάνναβης πραγματικά έχει μια κατευναστική επίδραση, αλλά μόνο σε μικρές δόσεις
Ωστόσο, αυτό έρχεται σε αντίθεση προηγούμενες έρευνες που έχει συνδέσει το φάρμακο με το άγχος, την κατάθλιψη, σχιζοφρένεια και διπολικές διαταραχές.
Το φυσικό ενδοκανναβινοειδές σύστημα ρυθμίζει το άγχος και την απόκριση στο στρες αμβλύνοντας τα σήματα στον εγκέφαλο.
Ήταν προηγουμένως γνωστό ότι όταν ένα άτομο έχει εκτεθεί σε χρόνιο στρες, ή σοβαρό συναισθηματικό τραύμα, μπορεί να υπάρχει μια μείωση στην παραγωγή των φυσικών ενδοκανναβινοειδών.

Όταν συμβαίνει αυτό, τα επίπεδα άγχους τείνουν να αυξάνουν.
Το κάπνισμα μαριχουάνας μπορεί να μειώσει αυτό το άγχος, διότι η επίδραση των κανναβινοειδών του επί των υποδοχέων κανναβινοειδών αντιμετωπίζει τη μείωση της παραγωγής φυσικών ενδοκανναβινοειδών.
Εντούτοις, η χρόνια χρήση της ουσίας αυτής μπορεί, παραδόξως, να αυξήσει το άγχος καθώς το φάρμακο μειώνει την αποδοτικότητα των υποδοχέων κανναβινοειδών στον εγκέφαλο.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα φαύλο κύκλο που μπορεί να επιδεινώσει την ψυχολογική κατάσταση ανθρώπων που είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά.