Τα χρόνια της εφηβείας είναι μια πρόκληση για τους περισσότερους εφήβους και τους γονείς τους, όπου είναι συχνά τα επεισόδια του θυμού, της εξέγερσης, και των ακραίων εναλλαγών της διάθεσης. 

Διαβάστε περισσότερα: Εφηβικός θυμός και επιθετικότητα

Η εφηβεία είναι μια μεταβατική φάση από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή.Είναι η φάση που το άτομο απομακρύνεται σιγά σιγά από την οικογένεια ,έχει σεξουαλικές αναζητήσεις, αρχίζει να εντάσσεται κοινωνικά ,κυρίως μέσω των ομάδων συνομηλίκων. Σε αυτή τη φάση επαναδιαπραγματεύονται πολλά θέματα και δυσκολίες που υπήρχαν από την παιδική ηλικία όπως δυσκολίες στις σχέσεις με τους γονείς, θέματα αυτονομίας.

Διαβάστε περισσότερα: Τι είναι η εφηβεία;

 Ο έφηβος χρήστης που είναι λίγα χρόνια στη χρήση λίγες φορές αποφασίζει από μόνος του να διακόψει γιατί δεν έχει βιώσει ακόμα τις αρνητικές συνέπειες της χρήσης.

Διαβάστε περισσότερα: H έγκαιρη κινητοποίηση της οικογένειας

 Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι για τους έφηβους, αγόρια και - κυρίως κορίτσια, που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές, το βάρος είναι μόνο ένα σωματικό σύμπτωμα και στην πραγματικότητα ο έφηβος είναι πιθανό να πάσχει από μια βαθύτερη συναισθηματική σύγκρουση που χρειάζεται να επιλυθεί.

Διαβάστε περισσότερα: Έφηβοι και διαταραχές διατροφής

Το στρες είναι η σωματική, συναισθηματική και ψυχική αντίδραση του ατόμου στην αλλαγή, είτε αυτή είναι θετική ή αρνητική. Επίσης ορίζεται ως η ακραία φυσιολογική και συναισθηματική διέγερση, που βιώνει ένα πρόσωπο όταν έρχεται αντιμέτωπο με απειλητικές καταστάσεις -- η αντίδραση του σώματος σε ένα πιθανόν επιβλαβές ερέθισμα. 

Διαβάστε περισσότερα: Αντιμετωπίζοντας το Στρες στην εφηβεία