«Στην αρχή δεν καταλάβαινα τι µου συνέβαινε. Έκλαιγα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δεν µμπορούσα να κοιμηθώ. Όλα μού πήγαιναν στραβά. Στάθηκα όμως τυχερή. Μία µέρα, µία συμφοιτήτρια παρατήρησε ότι ήμουν θλιµµένη, δυστυχισμένη. Έτσι λοιπόν άρχισε να μου μιλάει, και να μου μιλάει, και να μου μιλάει. Χάρη σε αυτή τη γυναίκα αποφάσισα να επισκεφτώ κοινωνική λειτουργό. Την επόμενη φορά που μου συνέβη το ίδιο, ήξερα ακριβώς πώς να αντιδράσω. Τηλεφώνησα αμέσως σε ψυχολόγο. Η κατάθλιψη είναι πολύ κακό πράγμα.» 

Γιάννα,φοιτήτρια

Το να είναι κανείς µόνος ή μόνη σε µία καινούργια πόλη μπορεί ν’ αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολο και οδυνηρό απ’ ό,τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Ένα νέο ξεκίνημα είναι πάντοτε συναρπαστικό, γεμάτο προκλήσεις. Μπορεί όμως ταυτόχρονα να γεννήσει αισθήματα φόβου και αγωνίας. Ορισμένες φορές έχει κανείς την εντύπωση πως πρόκειται για πραγματικό Γολγοθά. Πολλοί δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα στις πλέον απλές καθημερινές δραστηριότητες. Δεν είναι λίγες οι φορές που η θλίψη µμπορεί να μας καταβάλλει για µέρες ή ακόμη και για ολόκληρες εβδομάδες. Και δεν είναι διόλου απίθανο να καταφύγει κανείς στο αλκοόλ, ή ακόμη και στα ναρκωτικά, προκειμένου να καταπνίξει τον πόνο και τη θλίψη. 

Εάν είστε και εσείς ένα απ’ αυτούς τους ανθρώπους, είναι πιθανόν να πάσχετε από κάποια μορφή κατάθλιψης. Η κατάθλιψη επιδρά στον τρόπο σκέψης, τα επίπεδα ενέργειας, την όρεξη και φυσικά στον ύπνο. Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη αδυνατούν να εκτελέσουν απλές καθημερινές λειτουργίες και να συναναστραφούν µε άλλους ανθρώπους.

Διαβάστε προσεκτικά τις παρακάτω περιπτώσεις. Θεωρείτε ότι κάποια από αυτές ισχύει και στην περίπτωσή σας; Εάν ναι, πρόκειται για κατάσταση που συνεχίζεται για αρκετές εβδομάδες; Eάν ναι, θα ήταν τότε φρόνιμο να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού.

1. Σχεδόν όλη την ώρα είμαι ανήσυχος/η και δεν μπορώ να σταθώ σε ένα µέρος.
2. Κάνω χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, προκειμένου να «φτιαχτώ» και ν’ αντιμετωπίσω το στρες.
3. Αισθάνομαι συνεχή κόπωση, ακόμη και εάν έχω κοιμηθεί πολλές ώρες.
4. Έχω απουσιάσει από την εργασία µου, το σχολείο ή το πανεπιστήμιο εξαιτίας της χρήσης αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.
5. Πιάνω τον εαυτό µου να σκέφτεται το θάνατο και την αυτοκτονία.
6.Δυσκολεύοµαι να συγκεντρωθώ, να σκεφτώ, να θυμηθώ ή να λάβω αποφάσεις.
7. Για να είμαι ειλικρινής, έχω επίγνωση του ότι κάνω κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.
8. Τις περισσότερες φορές αισθάνομαι άχρηστος/η και µε κυριεύουν οι τύψεις.
9. Οι περισσότεροι φίλοι µου είναι άτομα µε τα οποία πίνουμε μαζί ή κάνουμε χρήση
ναρκωτικών.
10. Τις περισσότερες φορές µε καταλαμβάνει το άγχος και η αγωνία για το παραμικρό.
11. Ο θυμός µε κυριεύει πολύ συχνά.
12. Χωρίς χάπια δεν μπορώ να βγάλω την ημέρα. Τα χάπια τα αγοράζω στο φαρµακείο.
Δεν υπάρχει λόγος να υποφέρετε µόνοι. Τώρα πια υπάρχει βοήθεια.