Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει! Ο εθισμός είναι και αυτός ένα πρόβλημα, όπως τόσα άλλα. Για το λόγο αυτό η διάγνωση οφείλει να προηγηθεί της θεραπείας. Ο εθισμός είναι ιάσιμη νόσος !

Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι µπορεί κανείς µόνος του να εξαρτηθεί από τα ναρκωτικά ή τα τυχερά παιχνίδια, χωρίς να καταφύγει σε έξωθεν παρεχόµενη βοήθεια. Ορισμένοι όντως τα καταφέρνουν. .Δεν είναι όμως πάντοτε εύκολο. Τα προγράµµατα απεξάρτησης και οι ομάδες στήριξης συμβάλλουν σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος, είτε πρόκειται για ολοκληρωτική απεξάρτηση, είτε για περιορισμό του.

Δεν είναι εύκολο να ζητήσει κανείς βοήθεια στο πρόβλημα του. Τούτο προϋποθέτει θάρρος και κουράγιο. Τώρα όμως υπάρχει βοήθεια και άνθρωποι για να την παράσχουν.
Πότε πρέπει να αναζητήσει κανείς βοήθεια;

Ο λαός µας συνηθίζει να λέει: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ». Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είμαστε βέβαιοι κατά πόσο η εξάρτηση ενός συγγενικού ή φιλικού µας προσώπου αποτελεί πραγματικό πρόβλημα. Άλλοτε πάλι αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για πρόβλημα, αλλά δεν ξέρουμε που ν’ αποτανθούµε για βοήθεια. 

Εάν ανησυχείτε για το φίλο, το συγγενή, τον άνθρωπό σας, προτρέψτε τον να ζητήσει βοήθεια.
Εάν το πρόβλημα σάς ανησυχεί προσωπικά, το πρώτο βήμα είναι να το συζητήσετε µε άτομο της εμπιστοσύνης σας. Το άτομο αυτό μπορεί να είναι:
•  Ένας γιατρός
•  Ένας σύμβουλος ή ένας θεραπευτής στην κοινότητά σας.
•  Ένας κοινωνικός λειτουργός.
•  Ένας ψυχίατρος ή ψυχολόγος.