Βασικά συμπτώματα της διπολικής διαταραχής ανάλογα με τη φάση μανίας ή κατάθλιψης που βρίσκεται κάποιος.

 Οι διπολικές διαταραχές είναι ασθένειες που χαρακτηρίζονται από δύο ακραίες συναισθηματικές διαθέσεις, την έξαρση και την κατάθλιψη. Συνήθως, οι ασθενείς περνούν από φάσεις έντονης μανίας που εναλλάσσονται με φάσεις βαθιάς κατάθλιψης. Οι δύο βασικές ψυχιατρικές διαταραχές που περιλαμβάνονται υπό τον όρο Διπολικές Διαταραχές είναι η Διπολική Διαταραχή (ή Μανιοκαταθλιπτική νόσος) και η Κυκλοθυμία (ή Κυκλοθυμική Διαταραχή)και διακρίνονται μεταξύ τους από την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων τους.

Το βασικό χαρακτηριστικό της Διπολικής Διαταραχής είναι η έξαρση, η οποία  περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα συναισθηματικών διαθέσεων, από τις φυσιολογικές καταστάσεις της ευφορίας και της χαράς μέχρι τις παθολογικές καταστάσεις της υπομανίας και της μανίας.  Με τον όρο μανία υποδηλώνεται υπέρμετρη έξαρση, υπερκινητικότητα, διέγερση και επιταχυνόμενος ρυθμός ομιλίας που συχνά συνδυάζεται με διαταραγμένη σκέψη. Η υπομανίααποτελεί ένα σύνδρομο παρόμοιο με τη μανία αλλά λιγότερο έντονο και βαρύ από εκείνη. Η Διπολική Διαταραχή γενικά περιλαμβάνει πλήρως ανεπτυγμένα επεισόδια μανίας και κατάθλιψης, τα οποία μπορεί να εναλλάσσονται ένα προς ένα μεταξύ τους ή να υπερτερεί μία από τις δύο αυτές ακραίες καταστάσεις.

Συνήθως ο μανιακός ασθενής χαρακτηρίζεται από έντονη ευερεθιστότητα, παρανοϊκότητα και οργή. Ωστόσο, η υποκειμενική αίσθησή του για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται μπορεί να κυμαίνεται από την υπερβολική και υπέρμετρη ευφορία ως την έντονη δυσφορία. Τα συμπτώματα της μανίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Έξαρση, χαρά
Άσχημη ψυχική διάθεση, θυμός
Αλλεπάλληλες εναλλαγές στη διάθεση από τη λύπη στη χαρά και πίσω, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα  (συναισθηματική αστάθεια)
Υπερδραστηριότητα (κινητική ανησυχία, υπερβολική εμπλοκή σε όλους τους τομείς)
Εύκολη απόσπαση της προσοχής
Αϋπνία (ελαττωμένη ανάγκη για ύπνο)
Υπερφαγία
Αυξημένη ερωτική επιθυμία 
Πολύ γρήγορο πέρασμα από θέμα σε θέμα στη συζήτηση, κάνοντας δύσκολη για τους άλλους τη συνέχισή της 
Ομιλία τόσο γρήγορη που καθιστά δύσκολη την κατανόηση όλων των λέξεων που ειπώνονται (πίεση λόγου)
Υιοθέτηση πολύ μεγαλειωδών ιδεών (διογκωμένη αυτοεκτίμηση)
Παραληρηματικές ιδέες και ψευδαισθήσεις

Από την άλλη μεριά, τα συμπτώματα της Κατάθλιψης στο άτομο με Διπολική Διαταραχή, είναι παρόμοια με εκείνα της καθαρά κλινικής κατάθλιψης και περιγράφονται ως τα ακόλουθα:

Λυπημένη διάθεση
Κούραση ή απώλεια ενέργειας
Διαταραχές ύπνου (υπερβολικός ύπνος ή ανεπαρκής ύπνος με συχνά ξυπνήματα)
Διαταραχές στη διατροφή (είτε αξιοπρόσεχτη αύξηση στην όρεξη είτε σημαντική απώλεια βάρους ανεξάρτητη από το να κάνει δίαιτα το άτομο)
Μειωμένη δυνατότητα συγκέντρωσης ή λήψεως αποφάσεων
Σωματική αναταραχή ή εμφανώς στατική συμπεριφοράΣυναισθήματα ενοχής, απαισιοδοξίας, ανικανότητας και χαμηλής αυτό-εκτίμησης
Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης στη ζωή
Σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας