Υπάρχει ένα φάσμα θεραπειών για τους ενήλικες με Διπολική Διαταραχή, που περιλαμβάνει:

- Φάρμακα για ένα επεισόδιο μανίας
-  Αντικαταθλιπτικά
-  Ψυχολογικές θεραπείες
-  Μακροπρόθεσμη θεραπεία για να σταθεροποιηθεί η διάθεση και να αποτραπεί το ενδεχόμενο επεισοδίου. Κάποια από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη μακροπρόθεσμη θεραπεία είναι ίδια με εκείνα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ενός επεισοδίου μανίας.

Κατά το σχεδιασμό της θεραπείας, ο γιατρός οφείλει να συζητήσει με τον ασθενή για οποιαδήποτε θεραπεία μπορεί να είχε λάβει πιο πριν καθώς και τυχόν προτίμησή του σχετικά με τη θεραπεία. Επιπλέον, ο γιατρός θα πρέπει να λάβει υπόψη του, πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα του ασθενή, ποιες θεραπείες τον είχαν βοηθήσει στο παρελθόν, και να έχει επίγνωση οποιουδήποτε άλλου φαρμάκου μπορεί να παίρνει ο ασθενής.

Κάποιες θεραπείες μπορεί να μην είναι κατάλληλες για έναν ασθενή ανάλογα με την ακριβή του κατάσταση. Αν ο ασθενής έχει κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τις συγκεκριμένες θεραπείες και τις επιλογές του, θα πρέπει άμεσα να απευθυνθεί στο γιατρό του.

 Είναι φυσιολογικό να έχει κανείς περιστασιακά αμφιβολίες σχετικά με τη συνέχεια της θεραπείας. Αν κάποιος νιώθει ότι η θεραπεία του δεν αποδίδει ή ότι έχει δυσάρεστες παρενέργειες, οφείλει να μιλήσει στο γιατρό του – και να μην σταματήσει ή να μην μετριάσει τη δόση των φαρμάκων του από μόνος του. Τα συμπτώματα που επανέρχονται μετά το σταμάτημα της λήψεως των φαρμάκων, μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο να θεραπευτούν. Δεν πρέπει να ντρέπεται κανείς να ζητήσει μια δεύτερη γνώμη αν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Η καθοδήγηση και οι συμβουλές μπορεί να αποτελέσουν σημαντική βοήθεια. Είναι σύνηθες στην διπολική διαταραχή, είναι ίσως σύμφητο με την ίδια την διαταραχή να διακόπτουν οι ασθενείς την αγωγή τους και την παρακολούθησή τους όταν νιώθουν καλά. Όμως το σημαντικότερο θέμα στην αντιμετώπισή της είναι η μακρόχρονη σταθεροποίηση και η πρόληψη των υποτροπών. Το σημαντικότερο για αυτό είναι η συστηματική παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό, κυρίως σε φάσεις που γίνεται αλλαγή ή μείωση της φαρμακευτικής αγωγής.

 

 Τα πρώιμα σημάδια από ένα επεισόδιο διάθεσης ποικίλουν από άτομο σε άτομο και είναι διαφορετικά για τη μανία και την κατάθλιψη. Όσο καλύτερος είναι κανείς ως προς το να καταλάβει τα πρώιμα προειδοποιητικά του σημάδια, τόσο πιο γρήγορα θα μπορεί να λάβει βοήθεια. Μικρές αλλαγές στη διάθεση, τον ύπνο, την ενεργητικότητα, την αυτοεκτίμηση, το σεξουαλικό ενδιαφέρον, τη συγκέντρωση, την προθυμία για ανάληψη νέων προγραμμάτων, σκέψεις θανάτου (ή ξαφνική αισιοδοξία), και ακόμα αλλαγές στο ντύσιμο και τον καλλωπισμό μπορεί να είναι πρώιμες προειδοποιήσεις για ένα επικείμενο επεισόδιο μικρό ή μεγάλο. Δώστε μεγάλη προσοχή σε αλλαγές στον τρόπο ύπνου, διότι αυτό είναι ένα κοινό στοιχείο ότι το πρόβλημα έχει ξεκινήσει. Και επειδή η απώλεια της κρίσης μπορεί επίσης να αποτελεί ένα σημάδι για ένα επερχόμενο επεισόδιο, καλό είναι να ζητήσει κανείς και από τα μέλη της οικογένειάς του να παρακολουθήσουν τα προειδοποιητικά σημάδια που ο ίδιος μπορεί να χάσει.

 Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι με Διπολική Διαταραχή βλέπουν 3 με 4 γιατρούς και σπαταλούν πάνω από 8 χρόνια με μη αποτελεσματικές θεραπείες μέχρι να λάβουν τη σωστή διάγνωση. Η πρώιμη διάγνωση, η κατάλληλη θεραπεία και η εύρεση των σωστών φαρμάκων, μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποφύγουν τα ακόλουθα:

Διαβάστε περισσότερα: Γιατί είναι σημαντικό να διαγνωσθεί και να θεραπευθεί

 Η Διπολική Διαταραχή μπορεί να μπερδευτεί με άλλες διαταραχές, συμπεριλαμβάνοντας τις αγχώδεις διαταραχές καθώς και τις ψυχωσικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα τη σχιζοφρένεια και τη σχιζοειδή διαταραχή. Αυτό συμβαίνει επειδή το άγχος και ψυχωσικά συμπτώματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν κάποιες φορές στη διπολική διαταραχή. Ακόμα, οι άνθρωποι με διπολική διαταραχή συχνά υποφέρουν και από άλλες ψυχιατρικές διαταραχές εκτός από τη διπολική ασθένεια. Οι πιο κοινές από αυτές είναι η κατάχρηση ουσιών, η ψυχαναγκαστική διαταραχή και η διαταραχή πανικού. Αν κάποιος έχει αμφιβολίες σχετικά με το αν η διάγνωσή του είναι σωστή, οφείλει να ζητήσει από το γιατρό του να του εξηγήσει πώς εκείνος ή εκείνη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για διπολική διαταραχή.

 

Η πορεία και οι εναλλαγές της διάθεσης στην διπολική διαταραχή. 

Διαβάστε περισσότερα: Φάσεις διπολικής διαταραχής

 Βασικά συμπτώματα της διπολικής διαταραχής ανάλογα με τη φάση μανίας ή κατάθλιψης που βρίσκεται κάποιος.

Διαβάστε περισσότερα: Συμπτώματα διπολικών διαταραχών

Η διπολική διαταραχή χαρακτηρίζεται από εναλλασσόμενα μανιακά και καταθλιπτικά επεισόδια. Συνήθως πρωτοεμφανίζεται με μανιακό επεισόδιο και υπάρχουν διάφορες πιθανότητες για τις ακόλουθες φάσεις.  Σε σπάνιες περιπτώσεις οι οποίες ονομάζονται κυκλικού τύπου, η διάθεση συνέχεια αλλάζει από μανιακή σε καταθλιπτική, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς να μεσολαβεί κάποια περίοδος κανονικής λειτουργίας. Στην πιο σπάνια μορφή μικτού τύπου, καταθλιπτικά και μανιακά συμπτώματα εμφανίζονται συγχρόνως

Διαβάστε περισσότερα: Γενικά για την διπολική διαταραχή

Οδηγίες για γυναίκες με αγωγή για διπολική διαταραχή που πρόκειται να μείνουν ή είναι έγκυοι.

Διαβάστε περισσότερα: Διπολική διαταραχή και εγκυμοσύνη

 Εάν κάποιος ενδιαφέρεται για έναν φίλο ή για μέλος της οικογένειάς του, μπορεί να τον βοηθήσει προκειμένου να βρει την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.

Διαβάστε περισσότερα: Πως να βοηθήσεις κάποιον δικό σου με διπολική διαταραχή

Ήμουν καθηγήτρια  σε γυμνάσιο όταν είχα το πρώτο επεισόδιο μανιοκατάθλιψης και μόλις ξεκίνησε, πολύ γρήγορα έχασα τον έλεγχο, έχασα το μυαλό μου. Στην αρχή όλα φαίνονταν τόσο εύκολα. Έκανα σχέδια γεμάτη ενθουσιασμό, ασχολιόμουν με τον αθλητισμό, έμενα έξω με τους φίλους μου ως αργά κάθε νύχτα, διάβαζα ότι έπεφτε μπροστά μου, γέμιζα τα βιβλία μου με ποιήματα και έκανα σχέδια για το μέλλον ανεδαφικά. Τον κόσμο τον έβλεπα γεμάτο χαρές και υποσχέσεις. Αισθανόμουν υπέροχα. Αισθανόμουν πραγματικά υπέροχα. Αισθάνθηκα ότι θα μπορούσα να κάνω οτιδήποτε, ότι κανένας στόχος δεν ήταν πάρα πολύ δύσκολος. Κάποια στιγμή άρχισα να τσακώνομαι με τους φίλους μου καθώς άρχισαν να μην συμμερίζονται τον ενθουσιασμό μου και άρχισα να πιστεύω ότι με ζήλευαν γιατί ήμουν καλύτερή τους.

Διαβάστε περισσότερα: Η ιστορία της Γιάννας

Το Depakine είναι ένα πολύ γνωστό φάρμακο για την επιληψία. Την τελευταία δεκαετία όμως φάνηκε πως τα αντιεπιληπτικά έχουν και μια άλλη σπουδαία ιδιότητα: σταθεροποιούν τις εναλλαγές του συναισθήματος που εμφανίζονται στην διπολική διαταραχή. Επίσης, το Depakine έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο στην θεραπεία της οξείας μανίας. Για τους λόγους αυτούς, το φάρμακο αυτό χαρακτηρίζεται πλέον ως σταθεροποιητικό της διάθεσης. 

Διαβάστε περισσότερα: Οδηγίες χρήσης Depakine – Depakine chrono