Οι λέξεις που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την διαταραχή πανικού είναι συχνά εκφοβιστικές. Τρόμος…ταχυκαρδία, αίσθηση ότι  πρόκειται να πάθει κανείς κάτι ζάλη, φόβος για το φόβο.

Αλλά υπάρχει μεγάλη ελπίδα: Η θεραπεία μπορεί να ωφελήσει ουσιαστικά τον καθένα που βρίσκεται σ’αυτή την κατάσταση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για το πρόσωπο που έχει την διαταραχή πανικού να μάθει για το πρόβλημα και την διαθεσιμότητα  αποτελεσματικών θεραπειών και να επιδιώξει να βοηθηθείΣτην διαταραχή πανικού, σύντομα επεισόδια έντονου φόβου που συνοδεύονται από  πολλά σωματικά συμπτώματα (όπως ταχυκαρδίες και ζάλη )  εμφανίζονται επανειλημμένα και απροσδόκητα χωρίς να υπάρχει οποιασδήποτε εξωτερική απειλή.  Αυτές οι "επιθέσεις πανικού," είναι η σφραγίδα για να τεθεί η διάγνωση της διαταραχής πανικού. 
Οι περισσότεροι άνθρωποι με  διαταραχή πανικού αισθάνονται επίσης ανήσυχοι για την πιθανότητα εμφάνισης ενός νέου επεισοδίου πανικού και αποφεύγουν τις καταστάσεις στις οποίες πιστεύουν ότι αυτές οι επιθέσεις είναι πιθανό να εμφανιστούν.  Η ανησυχία  και το άγχος για ένα άλλο επεισόδιο, και η αποφυγή που προκαλεί, μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της λειτουργικότητας ενός ατόμου και να δημιουργηθούν σοβαρές επιπτώσεις στην επαγγελματική και προσωπική ζωή κάποιου.  

Ποιος έχει την διαταραχή πανικού;   

Από τους ερευνητές υπολογίζεται ότι  1,6 τοις εκατό του ενήλικου πληθυσμού, θα πάσχουν από  διαταραχή πανικού σε κάποια φάση  της ζωής τους.  Η διαταραχή αρχίζει χαρακτηριστικά σε νέους ενήλικες, αλλά και οι μεγαλύτεροι σε  ηλικία και τα παιδιά μπορούν να  την εμφανίσουν.  Στις γυναίκες εμφανίζεται  δύο φορές πιο συχνά  απ’όσο στους άνδρες.  Ενώ οι άνθρωποι όλων των φυλών και των κοινωνικών τάξεων μπορούν να έχουν την διαταραχή πανικού, φαίνονται να υπάρχουν πολιτιστισμικές διαφορές στο πώς τα μεμονωμένα συμπτώματα εκφράζονται.  

Συμπτώματα και πορεία της διαταραχής πανικού

Εμφάνιση  επεισοδίου πανικού.

Χαρακτηριστικά, ένα επεισόδιο πανικού φαίνεται να έρχεται "από το πουθενά," εμφανιζόμενο ενώ ένα άτομο  ασχολείται με κάποια συνηθισμένη δραστηριότητα όπως την οδήγηση ενός αυτοκινήτου ή το περπάτημα προς στην εργασία.  Ξαφνικά, το πρόσωπο προσβάλλεται  από έντονο φόβο και δυσάρεστα  συμπτώματα.  Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συχνά τον τρόμο,  αίσθηση κακής επαφής με το περιβάλλον ή  φόβος απώλειας του  ελέγχου.  
Αυτό το σύνολο των συμπτωμάτων διαρκεί συνήθως αρκετά δευτερόλεπτα, αλλά μπορεί να συνεχιστεί για μερικά λεπτά. Τα συμπτώματα εξασθενίζουν βαθμιαία σε μια διάρκεια περίπου μιας ώρας.  Οι άνθρωποι που έχουν την εμπειρία ενός επεισοδίου πανικού μπορεί να νοιώθουν  ότι είναι κτυπημένοι απο  κάποια φοβερή, απειλητική για τη ζωή ασθένεια ή  ότι "πήγαν να τρελλαθούν." 
Συχνά οι άνθρωποι που έχουν υποστεί ένα επεισόδιο πανικού επιδιώκουν  βοήθεια  ως έκτακτα περιστατικά σε νοσοκομείο. 
Τα αρχικά επεισόδια πανικού μπορούν να εμφανιστούν όταν είναι οι άνθρωποι κάτω από την ιδιαίτερη πίεση, από μια υπερφόρτωση στην εργασία, παραδείγματος χάριν, ή από την απώλεια ενός οικογενειακού μέλους ή ενός στενού φίλου.  Τα επεισόδια μπορούν επίσης να ακολουθήσουν  μια χειρουργική επέμβαση, ένα σοβαρό ατύχημα, μια ασθένεια, ή έναν τοκετό.  Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή η χρήση της κοκαΐνης ή άλλων φαρμάκων ή φαρμάκων τονωτικών, όπως τα τονωτικά που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση του άσθματος, μπορεί επίσης να προκαλέσουν  επεισόδια πανικού.   
Εντούτοις οι επιθέσεις πανικού αιφνιδιάζουν συνήθως ένα πρόσωπο εντελώς.  Αυτό το απρόβλεπτο  είναι ένας λόγος που είναι τόσο δυσάρεστοι.
Μερικές φορές οι άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ ένα επεισόδιο  πανικού υποθέτουν ότι ο πανικός είναι μόνο ένα θέμα νευρικότητας ή άγχους -- το είδος των συναισθημάτων  που ο καθένας είναι εξοικειωμένος .  Στην πραγματικότητα, ακόμα κι οι άνθρωποι που έχουν τα επεισόδια πανικού  μπορεί να μην παρουσιάσουν οποιαδήποτε εξωτερικά σημάδια  ταλαιπωρίας, όμως τα συναισθήματα που νοιώθουν είναι τόσο έντονα και τρομακτικά που θεωρούν πραγματικά ότι πρόκειται να πεθάνουν, να χάσουν τα μυαλά τους, ή να διαλυθούν .
Αυτές οι καταστρεπτικές συνέπειες δεν εμφανίζονται, αλλά φαίνονται αρκετά πιθανές στον άνθρωπο  που υφίσταται ένα επεισόδιο πανικού.  
Μερικοί άνθρωποι που έχουν ένα επεισόδιο πανικού, ή μια περιστασιακή τέτοια κατάσταση, δεν αναπτύσσουν ποτέ ένα πρόβλημα αρκετά σοβαρό να έχουν επιπτώσεις στις ζωές τους.  Για άλλους, εντούτοις, τα επεισόδια συνεχίζουν και προκαλούν πολλές δυσκολίες.   


Διαταραχή πανικού. 

Στην διαταραχή πανικού, τα επεισόδια πανικού επαναλαμβάνονται και το πρόσωπο αναπτύσσει μια έντονη ανησυχία της εμφάνισης ενός άλλου επεισοδίου.  Όπως σημειώνεται νωρίτερα, αυτός ο φόβος -- αποκαλούμενος  προκαταβολική ανησυχία ή φόβο του φόβου -- μπορεί να είναι παρών τις περισσότερες φορές και να παρεμποδίσει σοβαρά την ζωή του προσώπου ακόμα και όταν ένα επεισόδιο πανικού δεν είναι υπό εξέλιξη.  Επιπλέον,  ο άνθρωπος μπορεί να αναπτύξει  παράλογους φόβους, αποκαλούμενους φοβίες, για τις καταστάσεις όπου ένα επεισόδιο πανικού έχει εμφανιστεί.  Παραδείγματος χάριν, κάποιος που είχε ένα επεισόδιο πανικού οδηγώντας ,μπορεί να είναι τόσο φοβισμένος ώστε να φοβάται  να οδηγήσει ακόμη και σε πολύ κοντινές του αποστάσεις. 
Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν αυτές τις προκληθείσες απο πανικό  φοβίες θα τείνουν να αποφύγουν τις καταστάσεις που φοβούνται θα προκαλέσουν μια επίθεση πανικού, με αποτέλεσμα  να περιορίζονται στη ζωή τους  όλο και περισσότερο.  Μπορεί  ακόμα να υποφέρουν στην εργασίατους επειδή δεν μπορούν να ταξιδέψουν ή να πάνε στην εργασία τους εγκαίρως.   
Επίσης, ο ύπνος μπορεί να διαταραχθεί λόγω επεισοδίων πανικού που εμφανίζονται τη νύχτα, αναγκάζοντας το άτομο να ξυπνά σε μια κατάσταση  τρόμου.  Η εμπειρία είναι τόσο βασανιστική που μερικοί άνθρωποι που έχουν νυκτερινές επιθέσεις πανικού να  φοβούνται να πάνε για ύπνο και να πάσχουν από την εξάντληση.  Επίσης, ακόμα κι αν δεν υπάρχει κανένα νυκτερινό επεισόδιο πανικού, ο ύπνος μπορεί να διαταραχθεί λόγω του  χρόνιου,σχετιζόμενου με τον  πανικό άγχους.  
Πολλοί άνθρωποι με διαταραχή πανικού  ανησυχούν  έντονα για τα συμπτώματά τους ακόμα και μετά από επίσκεψη σε έναν παθολόγο που τους διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη κάποιας απειλητικής για τη ζωή τους ασθένειας.  Μπορεί να επισκεφτούν διαδοχικά πολλούς γιατρούς γιατί θεωρούν ότι έχουν καρδιακή πάθηση ή  αναπνευστικό πρόβλημα.  Ή τα συμπτώματά τους μπορούν να τους κάνουν να σκεφτούν ότι έχουν μια νευρολογική αναταραχή ή κάποιο σοβαρό γαστρεντερολογικό πρόβλημα.  Μερικοί ασθενείς βλέπουν τουλάχιστον 10 γιατρούς και υποβάλλονται σε μια σειρά από ακριβές και περιττές εξετάσεις  στη προσπάθειά τους  να ανακαλύψουν τι προκαλεί τα συμπτώματά τους. 
Αυτή η αναζήτηση για ιατρική βοήθεια μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή παθολόγοι που βλέπουν αυτούς τους ασθενείς  αποτυχαίνουν συχνά  να διαγνώσουν την διαταραχή πανικού.  Όταν οι γιατροί αναγνωρίσουν αυτή την κατάσταση τον όρο, εξηγούν μερικές φορές οτι δεν είναι κάτι σοβαρό ή ότι δεν θεραπεύεται.  Παραδείγματος χάριν, ο γιατρός μπορεί να πει,
"Δέν υπάρχει τίποτε για να ανησυχήσετε,έχετε μόνο ένα επεισόδιο πανικού" ή "είναι μόνο νεύρα."  Αν και προορίζονται για να είναι καθησυχαστικές, τέτοιες λέξεις μπορούν στον αγχωμένο ασθενή να ακουστούν ότι τα  συμπτώματα θα συνεχίζουν.  Ο ασθενής χρειάζεται να ξέρει ότι ι ο γιατρός αναγνωρίζει την βλαβερή φύση της διαταραχής πανικού και ότι μπορεί  αυτή να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.  


Αγοραφοβία

Η διαταραχή πανικού μπορεί να προχωρήσει σε ένα πιό προχωρημένο στάδιο στο οποίο το άτομο  φοβάται  οποιαδήποτε θέση ή κατάσταση όπου η διαφυγή  είναι δύσκολη ή δεν είναι δυνατόν να βοηθηθεί σε περίπτωση κρίσης  πανικού.  Αυτός ο όρος καλείται αγοραφοβία.  Έχει επιπτώσεις στο ένα τρίτο όλων των ανθρώπων με διαταραχή πανικού.  
Χαρακτηριστικά, άνθρωποι με αγοραφοβία φοβούνται να είναι στα πλήθη,να στέκονται στην ουρά,να μπαίνουν σε εμπορικά κέντρα , να οδηγούν αυτοκίνητα ή να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.  Συχνά, αυτοί οι άνθρωποι περιορίζονται σε μια "ζώνη της ασφάλειας" που μπορεί να περιλαμβάνει μόνο το σπίτι τους ή την άμεση γειτονιά.  Οποιαδήποτε μετακίνηση πέρα από τις άκρες αυτής της ζώνης δημιουργεί  έντονο άγχος. 
Μερικές φορές ένα πρόσωπο με  αγοραφοβία είναι ανίκανο να φύγει και να αφήσει το σπίτι του  μόνος, αλλά μπορεί να ταξιδέψει εάν συνοδεύεται από ένα στενό οικογενειακό μέλος ή έναν φίλο.  Ακόμα και όταν περιορίζονται σε "ασφαλείς" καταστάσεις, οι περισσότεροι άνθρωποι με  αγοραφοβία συνεχίζουν να έχουν κρίσεις πανικού τουλάχιστον  μερικές φορές το μήνα.  
Οι άνθρωποι με  αγοραφοβία μπορούν να παρουσιάζουν σοβαρή δυσλειτουργία από την κατάστασή τους. Μερικοί είναι ανίκανοι να λειτουργήσουν, και μπορεί να πρέπει να στηριχθούν σε μεγάλο ποσοστό σε άλλα οικογενειακά μέλη, που πρέπει να κάνουν τις αγορές και να τρέξουν  για όλες τις οικογενειακές τους υποθέσεις, καθώς επίσης και να συνοδεύουν το επηρεασθέν πρόσωπο στις σπάνιες εξορμήσεις έξω από την "ζώνη ασφάλειας."  Κατά συνέπεια το πρόσωπο με το αγοραφοβία οδηγεί σταδιακά τη ζωή του σε  ακραία εξάρτηση καθώς επίσης και σε μεγάλη ταλαιπωρία.  


Θεραπεια για την διαταραχή πανικού 

Η θεραπεία μπορεί να φέρει σημαντική ανακούφιση σε 70 έως 90 τοις εκατό των ανθρώπων με την διαταραχή πανικού, και η πρόωρη αντιμετώπιση μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει την ασθένεια από την προοδευτική επιδείνωση, όπου σε μεταγενέστερα στάδια παρουσιάζεται η αγοραφοβία.
Πριν υποβληθεί σε οποιαδήποτε θεραπεία για την διαταραχή πανικού, ένας άνθρωπος  πρέπει να υποβληθεί σε μια λεπτομερή ιατρική εξέταση για να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες των  συμπτωμάτων.  Αυτό είναι απαραίτητο επειδή διάφορες  άλλες καταστάσεις , όπως τα υπερβολικά επίπεδα ορμονών του θυρεοειδή, ορισμένοι τύποι επιληψιών, ή οι καρδιακές αρρυθμίες, που είναι διαταραχές στον ρυθμό του κτύπου της καρδιάς, μπορούν να προκαλέσουν  συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της διαταραχής πανικού.  
Διάφορες αποτελεσματικές επεξεργασίες έχουν αναπτυχθεί για την αναταραχή και το αγοραφοβία πανικού. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ψυχοθεραπεία  και τα φάρμακα είναι και οι δύο αποτελεσματικές για την διαταραχή πανικού. 
  Η συνδυασμένη προσέγγιση λέγεται ότι προσφέρει  γρήγορη ανακούφιση,  υψηλή αποτελεσματικότητα, και ένα χαμηλό ποσοστό υποτροπής.

 
Όταν ο πανικός επαναλαμβάνεται 

Η διαταραχή πανικού είναι συχνά μια χρόνια, ασθένεια υποτροπιάζουσα.  Για πολλούς ανθρώπους, πηγαίνει καλύτερα με τη πάροδο του χρόνου  σε μερικούς χρόνους και χειρότερος σε άλλοι.  Εάν ένα πρόσωπο  που παίρνει θεραπεία, και εμφανίζεται να υπερνικά κατά ένα μεγάλο μέρος το πρόβλημα, μπορεί  να επιδεινωθεί αργότερα χωρίς να υπάρχει  κανένας προφανής λόγος.  Αυτές οι παλινδρομήσεις δεν πρέπει να οδηγήσουν έναν άνθρωπο  να απελπιστεί ή να θεωρήσει ότι πρόκειται  να είναι ο ίδιος μια "θεραπευτική αποτυχία."  Οι υποτροπές μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, ακριβώς όπως ένα αρχικό επεισόδιο.  
Στην πραγματικότητα, οι δεξιότητες που ένα άτομο μαθαίνει όσον αφορά στο αρχικό επεισόδιο μπορούν να είναι χρήσιμες στην αντιμετώπιση οποιωνδήποτε παλινδρομήσεων.  Πολλοί άνθρωποι που έχουν υπερνικήσει την διαταραχή πανικού μιά φορά ή μερικές άλλες φορές  διαπιστώνουν ότι, αν και έχουν ακόμα μια περιστασιακή κρίση πανικού, είναι τώρα πολύ καλύτερα και ικανοί να εξετάσουν το πρόβλημα.  Ακόμα κι αν δεν θεραπεύεται πλήρως, δεν εξουσιάζει πλέον τις ζωές τους, ή τις ζωές των γύρω τους.